Bambusz fogkefe használatával tegyél Te is bolygónkért!

Napjainkban már (szinte) mindannyian tudjuk, hogy a műanyag helyett más alternatívát kell találnunk, amilyen hamar csak lehetséges – bizonyos termékek esetében ez lehet a bambusz.

műanyag probléma


Mi a baj a hagyományos műanyag fogkefékkel?

A bambusszal ellentétben a műanyag fogkefék alapvetően elpusztíthatatlanok. Gyerekkorunk első fogkeféje is még valahol az anyatermészetet szennyezi. Évente több milliárdnyi fogkefét dobunk el, amik az óceánokban vagy hulladéklerakókban kötnek ki, ahol aztán majd’ 1000 évig várakoznak, hogy lebomoljanak.

Egy megdöbbentő adatot számoltak ki amerikaiak: az egy év alatt csak az USA-ban kidobott fogkefékkel négyszer körbe be lehetne fedni a Földet.

Egy másik megdöbbentő és ijesztő tény, hogy 2050-re az óceánok súly szerint több műanyagot fognak tartalmazni, mint halat.

A megoldás: bambusz fogkefe

Mi is tehetünk egy kis lépést, hogy ezt elkerüljük: váltsunk biológiailag lebomló fogkefére.

A bambusz fogkefe egy környezetbarát alternatíva a műanyag helyett. Miközben sok új anyagot fejlesztenek ki, úgy néz ki, a bambusz ősi használatát ismét felfedezik, mint egy teljes mértékben lebomló, megújuló és fenntartható erőforrást.

bambusz fogkefe

Milyen a bambusz, mint növény?

Kezdjük néhány háttér-információval. Több mint 1500 féle bambusz létezik. A mi speciális fajtánk az ún. moso bambusz. Ne aggódj, a pandák 42 féle bambuszt esznek, de a moso nem tartozik közéjük, mert túl magasra nő ahhoz, hogy elérjék a leveleiket.

Habár a bambusz formálisan nem is fa, hanem fű, csak elfásult, azért olyan jellemzői vannak, mint egy tökéletes keményfának. Mivel önálló szalagokból áll, kevésbé zsugorodik össze és duzzad meg, mint a legtöbb fafaj, és ezáltal egy stabil, tartós megoldást kínál a bútoripar számára is.

bambusz

Miért annyira szuper alapanyag a bambusz?

Nézzük, milyen tulajdonságok teszik a bambuszt ilyen nagyszerű anyaggá a mindennapi alkalmazáshoz?

 1. Gyorsan növekszik.

  A bambusz egy „végtelen” erőforrás. Gyorsabban növekszik, mint bármely más növény: akár 1 métert is naponta! Minden évben a 4-5 éves szárakat levágják, hogy helyet biztosítsanak a fiatal hajtásoknak a fejlődéshez.

  A moso 25 méterre nő az első 42 napban. Ezután még kb. 5 évre van szüksége a megfelelő keménység eléréséhez. Csak összehasonlításként: egy tölgyfa legalább 40 év alatt éri el maximális magasságát.

  Ráadásul a bambusznál az anya növényből minden évben számos új hajtás nő. Egy fenntartható bambusz erdőben vagy ültetvényen általában a növények 20-25%-a kitermelhető minden évben. Mindez úgy történik, hogy közben nem csökken a növények száma, hiszen nem pusztul el a kivágás után, mint a fák, szóval ez nem erdőirtás. Másrészről az elég idős bambuszok kivágásával az ültetvény hozama és minősége csak nő.

 2. Elnyeli a CO2-t.

  A moso növekedése alatt több CO2-t elnyel, mint amennyit felszabadít a termelése miatt. Az összes moso bambuszból készült termék így garantáltan CO2 semleges a teljes életciklusa során.

 3. Magas a hozama.

  Nagyon sokoldalúan felhasználható. Alkalmazási köre szinte végtelen, nagyon kis mennyiségű fát pazarolva. A gyökerek étellé válnak, a vastagabb részek gyönyörű bútorokká alakulnak, a kisebb részek pedig fogkefékké és fogpiszkálókká.

 4. Bio.

  Nincs szükség műtrágyára, növényvédő szerekre, mint a legtöbb mezőgazdasági növénytermesztéshez. A moso bambusz Kínából származik, és csak eső és napfény kell neki a növekedéshez.

 5. Védi a talajt.

  Gyökerei a helyén maradnak a kivágás után. Megakadályozzák az eróziót és segítik a tápanyagok megtartását a következő növény számára.

Most már tudod milyen csodás tulajdonságai vannak a bambusznak – próbáld ki a belőle készült fogkefét is. Nézd meg csomagajánlatunkat is, ami most különösen megéri.

Close Menu
×
×

Cart